El pa integral no és més ‘saludable’ que el blanc

Un estudi publicat en Cell Metabolism examina les peculiaritats del pa blanc i l’integral per a esbrinar quin és més sa. Els investigadors han analitzat diferents paràmetres mèdics enfront de tots dos productes i, en principi, no existeixen diferències clínicament significatives entre ells. Amb les dades obtingudes, han ideat un algorisme capaç de predir com pot afectar variar el tipus de pa en la dieta.

El pa forma part de la nostra dieta, si bé des d’alguns anys es qüestionen els ingredients seleccionats per a la seua elaboració i l’aportació nutricional que suposa per al consumidor. Amb la finalitat de valorar el tipus de pa més saludable per a la població, científics de l’Institut Weizman, a Israel, han comparat els efectes sobre la salut humana de l’aliment blanc i integral.
Malgrat els múltiples treballs existents sobre quin tipus de producte és més sa, est és el primer que analitza ─baix criteris clínicament rellevants─ quin és més beneficiós en funció dels seus efectes sobre el microbioma, és a dir, sobre el conjunt de microbis que viuen en l’intestí humà.

Per a realitzar l’experiment, publicat aquesta setmana en Cell Metabolism, els investigadors van separar als subjectes participants en dos grups: un d’ells va augmentar el consum de pa blanc durant una setmana ─al voltant del 25% de les seues calories─ i l’altre va fer el mateix amb el blat integral. Després d’un període de dues setmanes sense pa, van repetir el procés invertint les seues dietes.

Els resultats apunten cap a un nou paradigma: diferents persones reaccionen de manera diferent en ingerir els mateixos aliments

Abans de l’estudi i al llarg del temps que va durar, els experts van mesurar diversos paràmetres, com els nivells de glucosa, minerals essencials, colesterol, enzims renals i hepàtiques i diversos marcadors d’inflamació i dany tissular.

Així mateix, van analitzar la composició dels microbiomas dels participants. En els resultats obtinguts, els autors han conclòs que cap dels criteris valorats permet assegurar que hi haja un pa més saludable.

“En contra de les nostres expectatives, no va haver-hi diferències clínicament significatives en els efectes d’aquests dos tipus de pa en qualsevol dels paràmetres que mesurem”, assegura Eren Segal, un dels investigadors principals de la recerca.

No obstant açò, basant-se en alguns dels seus treballs anteriors ─en els quals van descobrir que cada persona té una resposta glucémica diferent per a una mateixa dieta─, els experts van sospitar que una mica més complicat podria estar ocorrent.

En analitzar els nivells de sucre en sang, van observar que aproximadament la meitat dels participants responien millor al pa de farina blanca processat i l’altra meitat al pa de blat sencer. Amb les dades obtingudes, el grup d’investigadors ha ideat a més un algorisme capaç de predir com pot afectar variar el tipus de pa en la dieta.


No existeixen diferències clínicament significatives entre tots dos tipus de pa. /KOREM ET AL./CELL METABOLISM

Un nou paradigma alimentari

Fins ara, els valors nutricionals dels aliments s’aplicaven per igual a totes les persones.

Per aquest motiu els autors destaquen les conclusions d’aquest treball com “potencialment molt importants”.

Segons Eren Elinay, un altre dels científics principals de l’estudi, “els resultats apunten cap a un nou paradigma: diferents persones reaccionen de manera diferent en ingerir els mateixos aliments”.

Elinay destaca que aquest estudi podria permetre “donar consell a les persones sobre quins aliments li seran més apropiats segons el seu microbioma”.

Arran de les recents troballes, l’equip israelià no descarta aprofundir en noves línies de recerca, com incloure la quantitat de cada tipus de pa que és necessari consumir per a estar sadollat.

Referència bibliogràfica:

Eren Elinav, Eren Segal, Avraham A. Levy. (Bread affects clinical parameters and indueixes gut microbiome-associated personal glycemic responses). “Cell Metabolism”. (2017). http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2017.05.002

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
El Partit Popular engega el seu fòrum per a construir “el nou projecte de Mislata”

Jaime L. Bronchud: “La utilitat d'un partit és estar al servei dels ciutadans, alguna cosa que a alguns se'ls ha

Cerrar