Orxata ecològica en L’Obrador de Bou

El passat miécloes vaig tenir l’oportunitat de visitar L’Obrador de Bou i l’elaboració de la seua orxata, amb tot el respecte cap al medi ambient, original , ecològica i biodinàmica a València ,concrétamente en Av. Mare nostrum, 7 – Platja de la Patacona (Alboraia).

L’elaboració de l’orxata es realitza amb xufa dels seus propis camps, a Alboraia en conversió a l’agricultura ecològica. El que fa que a part de la seua qualitat, siga el millor producte per a la seua elaboració del preuat líquid blanc, record que fins a La seua Santedat Benedicto XVI es va fer “addicte! al seu consum. El Tubercle d’aquesta planta, de forma aovada, amb cicatrius anulars, carnoso, castanyer per fora i blanc per dins i de sabor dulcenes triat i controlat per ells mateixos, en els seus més de 8.000m2 de magatzem, equipats per a mantenir els nostres productes en òptimes condicions tenint en compte la sequedat, la humitat i totes les variants que durant la fase inicial de la xufa podria perjudicar-la . Elaboracions fetes amb productes 100% ecològics, seleccionats de primera mà. Cuidant tots els detalls del cultiu ecològic de la xufa en els seus camps: el preparat de la terra, la sembra, els regs, l’abonat, la neteja d’herbes i la prevenció de plagues amb productes naturals.

Controlant d’aquesta forma totes les etapes de la nostra matèria primera estel des que la sembrem fins que la convertim en orxata.

Després de la collita, la xufa tendra es mou diàriament assegurant una curació lenta i homogènia. Aquesta és la clau per a aconseguir el sabor equilibrat, net i naturalment dolç de les nostres xufes. Una labor que hacens des de 1946 i que ens ha convertit en una de les empreses més prestigioses del sector.

José María Bou, ens acompanya en el trajecte de la seua elaboració i ens dóna una sèrie de consells per a fer-la i sobretot per a mantenir-la. Però primer ens comenta una mica com en el segle XIX la família Bou comença a conrea xufa en els seus camps d’Alboraia i ven els seus productes en el mercat de proveïments de València el producte tendre.D. José María Bou Casessis (1912-1993) va ser el fundador de la tradició familiar de la comercialització de xufes a nivell nacional.

En l’actualitat, l’empresa ha ampliat les seues activitats desenvolupant nous productes entorn de la xufa. Amb la marca BALENSYA es dirigeix als consumidors directament oferint xufa envasada al buit, muesly de xufa, oli de xufa i sabons. D’altra banda, Natural Foods elabora i distribueix una línia per a la pesca esportiva de la carpa.en juliol de 2013, obri les portes L’Obrador, la primera horchatería – gelateria ecològica de la Comunitat Valenciana. Un espai únic on gaudir d’una orxata elaborada segons una recepta familiar en un obrador acristalado, lloc on es duu a terme l’elaboració o la transformació de la xufa tubercle a la xufa líquida “orxata” a la vista dels comensals presentes l’el local

Elaboració artesanal i natural, amb l’ús sempre matèries primeres naturals, com hem comentat de la màxima qualitat i ecològiques. El sucre, un altre dels components presents en un dels tipus d’elaboració és integral de canya ecològic en tots els productes: orxata, gelats i rebosteria.

A més de l’orxata en L’Obrador de Bou tenen una extensa varietat de gelats ecològics, crepes salats i dolços fets amb farina de xufa ecològica, pedregats de fruita natural, cafè ecològic, pastissos i rebosteria artesanal. Elaborats artesanalment a partir dels millors ingredients orgànics, frescs i naturals: llet de pasturatge dels Alps, fruita natural al punt òptim de maduració, xocolata belga, vainilla de Madagascar, avellanes del Piemonte, festucs de Bronté, torró de Xixona i cafè Arábica. Una manera de gaudir més sana i respectuosa amb el medi ambient.

L’elaboració. A primera vista sembla senzilla l’elaboració d’aquesta beguda refrescant, aigua, l’estrat de les xufes mòltes i sucre, encara que també es realitza sense ella i encara que pot ser que conegues la senzillesa de la recepta i el fàcil que sembla en veure’ls treballar, realment sorprèn com realitzen un treball de forma acurada, cuidant el producte i sobretot la neteja, desmuntant peça a peça la maquinària i netejant-la abans de cada elaboració, que segons paraules de José María sol ser d’uns 200 litres diaris sense ingredients que potencien el sabor i us assegure que està realment bona. La horchatería aquesta sotmesa al rigorós control del Comité d’Agricultura Ecológica de la Comunitat Valenciana, que inspecciona la trazabilidad dels seus productes i matèries primeres. Inscrits en el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, que garanteix la qualitat i origen del producte.

Tot un plaure per al paladar!

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Turistes de 27 nacionalitats participen en el primer mes de “València Summer Day”

Fins a 27 nacionalitats diferents s'han registrat en les inscripcions del programa turístic "València Summer Day" durant el seu primer

Cerrar