Les millors ciutats per a *foodies en el món

Londres

On hi ha diners es menja bé, i si en alguna ciutat d’Europa hi ha diners és a Londres. Si a açò afegim l’enorme diversitat ètnica i cultural de la capital britànica, l’equació és perfecta. Ja sabem que la culinària anglesa no és apassionant, però sí ho és la capacitat que els anglesos, mancats de bona cuina casolana, han tingut per a apreciar les millors cuines -i vins- del món. Si una paraula defineix gastronòmica ment a Londres és varietat. Hi ha per a tots els gustos i per a totes les butxaques, encara que ja sabem que és una ciutat cara i açò es nota en les factures dels restaurants. Entre les nostres adreces favorites des del modest *Hummus *Bros del *Soho a l’elegant *The *Ledbury, passant per *Story, A *Wong, *Yauatcha, *Craft, Simon *Rogan, *Lyle’s *Dabbous, *Bao, Social *Eating *House, Agrane Fina, *Hoppers, Taverna do Comprat, *Umu… Sense oblidar als espanyols Pizarro, Ibèrica, Hispània, *StreetXo, *Eneko *Atxa *at *One *Aldwich, Sagardi, etc.

Copenhaguen

El creixement de la gastronomia de la capital danesa ha sigut exponencial en els últims anys. El furor amb que els joves cuiners han impulsat la cuina, seguint l’esperit de *Rene *Redzepi i l’acceptació que ha tingut ha provocat un fenomen quasi inaudit: els locals estan fascinats per la nova cuina i els estrangers han convertit Copenhaguen en una destinació gastronòmica. El resultat és una ciutat vibrant, amb personalitat en la qual succeeixen moltes coses, fidel al seu entorn, al seu rebost i al sentiment de proximitat i respecte per la Naturalesa comuna a tots els països nòrdics. Enguany no serà possible menjar en *Noma, tancat per a una renovació integral que inclou canvi d’emplaçament, però es podrà descobrir el seu germà xicotet 108, un *bistró informal i encantador, o propostes tan interessants com la de *Geist la gran barra del cuiner *Bo *Bech, *Kadeau, *Geranium, *Reale, *Manfreds, *Stedsans, *Studio, *Amass, etc.

Madrid

La capital espanyola -i els seus voltants- viu una insòlita edat d’or gastronòmica alimentada per la confluència de diverses generacions de cuiners de gran nivell, una profunda transformació estètica dels espais i un públic local àvid de novetats. Cuina de fusió, de producte, regional, internacional… Madrid segueix sent una ciutat oberta i acollidora en la qual cap de tot, i tot troba el seu lloc. Locals informals, seriosos, canalles, cars, barats, moderns, clàssics… Des de l’entrepà de calamars als calls servits en safata de plata tot és possible en aquest caos infinit, *burbujeante i deliciós en el qual són possibles fenòmens com *Amazónico, La Primera, L’hivernacle, Sóc *Kitchen, *DiverXo, A’barra, Tricicle, *Tiradito, *Nakeima, D’*Estage, *Montia, La *tasquita de davant, *Sacha, *Kabuki, *Hortensio, *Kappo, *Taquería La meua ciutat, Entrepà de xampany i pernil, Carmen casa de bullits, 99 *Sushi Bar, Esbarjo, Punt *MX, *Sudestada, Asturians, *Alabaster, *Surtopía, Desencaixa, *Fismuler, *Bibo o *Peyote Sant per citar un repertori de llocs dispars

Bruixotes

Capital belga de la xocolata (Cal visitar entre unes altres la *bombonería de Dominique *Persoone) i important centre *cervecero, *reune també una interessant col·lecció de restaurants entre *bistrós informals, locals tradicionals i restaurants d’envergadura. Bèlgica és el país d’Europa amb major nombre d’estels *Michelin per habitant, resultat de la inquietud gastronòmica de la població i dels joves cuiners i *Bujas, capital de *Flandes, no és una excepció. El cuiner *Gert de *Mangeler i el seu soci el *sumiller *Joachim *Boudens compten amb el *bistró *LESS en la ciutat i el seu restaurant *Hertog Jan en una bonica granja als afores. Altres locals que cal apuntar són De *Jonk Man (2*) on *Filip *Claeys desenvolupa un interessant treball amb peixos del Mar del Nord, Sans *Cravate (1*) amb clares influències de la cuina d’avantguarda espanyola o *Maison Blanche, un senzill local on provar la cuina tradicional flamenca. A més d’uns altres com *Aubergue de *Herborist o *Sel gris. Des d’allí mereix la pena escapar-se fins a *In De *wulf, en *Dranouter, quasi en la frontera amb França per a deixar-se seduir per la cuina de *Kobe *Desramaults.

Tòquio

Des de fora –i segur que també des de dins- és *dificilísimo tenir una idea del que representa la gastronomia de Tòquio amb més de 160.000 restaurants i el major nombre d’estels *Michelin del planeta 216. No obstant açò, no solament cal visitar restaurants, és important acostar-se a *Tsukiji, el fascinant mercat de peix (viu i mort) en el centre de la ciutat on es pot menjar *sushi en *Daiwa *Sushi, assistir a una cerimònia del te (la prestigiosa casa de te *Toko-*An ofereix cerimònies en la seua sucursal de l’Hotel Imperial), visitar el supermercat d’un gran magatzem com *Takasimaya, les tendes tradicionals d’un temple en el barri de *Asakusa, les tavernes *Izakaya que es reparteixen pels soterranis de tota la ciutat, els restaurants temàtics o els llocs de *crepes que fan furor entre els adolescents de *Harajuku (aquests dos últims no són molt gastronòmics, però són curiosos), per a entendre la idiosincràsia gastronòmica de la ciutat i la seua envergadura. A Japó els restaurants bons estan molt especialitzats: *sushi, *ramen, *tempura, *shabu-*shabu, *yakitori, *gyozas, cuina *Kaiseki… Per a tenir una idea de com és la cuina japonesa contemporània, *Narisawa, ànima japonesa i tècniques europees. Per a menjar bon *sushi, *Ootanino en el barri de *Omotesando o el mític *Jiro *Sukybashi, una barra a la qual s’accedeix des de l’estació de metro de *Ginza. Si cerques *ramen *Niboshi *Ramen *Nagi, la seua especialitat el brou preparat a partir de sardines seques.

Singapur

Que els *singapurenses se saluden preguntant “Has menjat ja?” dóna una idea de la importància que para ells té la gastronomia. En aquest *micropaís del sud-est asiàtic es concentren alguns dels millors restaurants de la zona, tant occidentals (de *Robuchon a *Wolfgan *Puck) com a asiàtics, però el més interessant i divertit és recórrer els *hawkers, una sort de *food *centers que el govern va organitzar en els anys 70 per a evitar els llocs de cuina de carrer (més de 40.000) i garantir la correcta higiene. Entre els millors el d’Adam *Road i el *Golden *Mile *Food *Center. Cuina xinesa, índia, *malaya, *perakanan o *nyonya (cuina dels xinesos emigrats a *malasia i indonèsia)… una divertida *mezcolanza en la qual destaquen com a plats nacionals el *chiken arrisse (pollastre bullit amb arròs) en *chili *crab (cranc *picante), *roti *prata (*curri en una truita) o el *laksa d’origen *malayo (fideus en *curri amb llet de coco. La visita a un d’aquests *hawkers és obligatòria, no conèixer-los seria com no anar a un *bistró a París o a un bar de tapes a Espanya. La llista de restaurants de de alta cuina és *larguísima, però aquests són alguns imprescindibles: *Andre, *Iggy’s, *Candelnut, *The *Corner *House, *Tippling Club, *Waku *Ghin, *Burnt *Ends, *JAAN, *Odette…

Bangkok

La capital tailandesa és una mescla fascinant de cuina de carrer i locals en els quals descobrir especialitats locals i receptes d’autor. Un recorregut pels mercats locals (una vegada superat el rebuig que poden provocar les fortes olors i la falta d’higiene) és l’única forma de descobrir ingredients tan exòtics com a saborosos. Assistir a un curs de cuina (en *The *blue *Elephant, per exemple) és la millor forma d’entrar en contacte amb la cuina *tai i les seues singularitats. Entre els plats imprescindibles el curri verd (tots els *curries tailandesos es preparen amb llet de coco a diferència dels indis), l’amanida de *papaya verda, la *picante sopa *thon *kha (en realitat a Tailàndia tot és *picante, molt *picante, per açò cal advertir “*mai *peth” o el que és el mateix “poc *picante”) i el mànec *sticky arrisse, un de les postres més delicioses que he provat mai elaborat amb arròs *glutinoso bullit en llet de coco i mànec fresc. En els luxosos centres comercials hi ha restaurants de tots els racons del món, amb sucursals de les més prestigioses cadenes asiàtiques, però per a conèixer aquesta cuina a fons és necessari menjar en els llocs de carrer (millor plats bullits o a la brasa), el millor llibre sobre el tema *Thai *Street *Food (*Lantern, *Penguin *Group, 2009), ho ha escrit el xef David *Thompsom del restaurant *Nam, durant diversos anys considerat el millor d’Àsia per la llista 50*Best. Mítics eren els de el Carrer (o *soi en el llenguatge local) 38 de *Sukhumvit: oberts fins a altes hores de la nit, que han desaparegut per a deixar pas a un centre comercial. Entre els restaurants més interessant, a més de *Naham en el restaurant *Metropolitan, destaquen *Bo *Lan, *Soul *Food *Mahanakon (cuina del Nord de Tailàndia senzilla però molt autèntica i saborosa), Li *du, Sra *Bua *by *Kiin *Kiin (hotel *Kempiskin), *Issaya, *Khao… I *Gaggan, el restaurant de cuina molecular índia que arrasa en el 50*Best, però que personalment em genera certs dubtes.

Melbourne

Austràlia és un important pol gastronòmic per dos motius: la confluència de moltes cuines orientals i occidentals; i una dels rebosts verges més interessants del món, procedent en bona part de la illa de Tasmània i també del Nord-est de Victoria. I Melbourne és la ciutat més activa del continent, gastronòmicament parlant, no solament per la quantitat de restaurants amb cuines de tot el planeta i *foodtrucks, també pels mercats Queen Victoria *Market, Queen Victoria *Market, les granges i les activitats vinculades a la gastronomia des de rutes fins a classes de cuina passant pel Melbourne *Food *and *Wine Festival . Entre els restaurants a visitar: *Pearl , Taxi *Dining *Room, *Attica, *The *Botanical *Rockpool Bar *and *Grill.

Ciutat de *Mexico

El *tex-*mex és una xacra infame que pesa sobre una de les cuines més fascinants del món, la mexicana, única declarada patrimoni immaterial de la humanitat.

Tècniques i ingredients conservats des de l’època *prehispánica que s’han anat enriquint amb la història en una fusió natural. El repertori de salses (mols i *pipianes) és tan ampli que no s’ha pogut indexar. Solament manejant un llibre de l’envergadura del Diccionari Enciclopèdic de la Cuina Mexicana de Ricardo Muñoz Zurita es pot entrellucar la importància d’aquesta culinària.

Al costat de la dacsa i els *chiles, ingredients bàsics, un univers desconegut de fruites, verdures, herbes i insectes, impossible d’abastar: *achiote, *escamoles, *ajiaco, *jitomate, *huitlacoche, *cajeta, *chipotle, *xoconostle, *izote, *enchilada, *elote, *epazote, *gorditas, *sopes, *pozoles… tot açò a l’abast del viatger en els colorits mercats locals. La cuina de carrer és rica i variada, el mateix que les puixants concentracions de *food *trucks, que malgrat estar prohibides cada vegada tenen més força. Entre els nostres restaurants favorits: Pujol (que recentment ha canviat la seua ubicació), *Sud 777, *Quintonil, Arrel, *Paxia, *Merotoro, Blava Comtessa, El baix…

Llima

El fenomen de la cuina peruana ha traspassat fronteres impulsat per diversos factors: l’enorme diversitat del rebost peruà (papes de mil tipus, dacses, *ajies, animals de la selva *amazónica, vegetals, pescats d’aigua dolça i salada, etc), l’orgull dels peruans per la seua cuina i el suport incondicional del govern a un sector en el qual ha vist futur. Més enllà de Lima, no hi ha massa, de moment. En la capital es concentren els restaurants i un altre tipus de locals, *sangucherias, *cebicherías, *picanterías, algunes cafeteries i xicotetes tendes que aposten pels productes locals de qualitat. L’esperit de Gastón *Acurio, i el seu exemple ho impregnen tot per sort! Els restaurants que estan en la cresta de l’ona: Central, *Astrid i Gastón, La Mar, *Maido, *Malabar, La *Picantería, Festa, *Maras, La *Huca *Pucllana (encara que solament siga per gaudir del lloc)Taverna *Queirolo, Cafè *Bisseti, El *Chinito, La preferida, La Lluita, etc.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
La Guàrdia Civil deté a València a un escapolit de la Justícia italiana, membre d’una important xarxa de tràfic de cocaïna en aqueix país

Operació conjunta de la Guàrdia Civil i *Carabinieri d'Itàlia El detingut, que utilitzava documentació falsa i portava ocult a Espanya

Cerrar