L’economia circular arriba a la palla d’arròs de la mà de arrocerías Pons

Ha aconseguit retirar més de 360 tones de palla d’arròs en 15 dies gràcies a un projecte entre sectors que permet destinar-la al consum ramader i en el qual ha col·laborat la família ramadera Martínez Trilles, la junta de la marjal de Massanassa i agricultors arroceros de la zona

La nova experiència, que s’ha realitzat en la marjal valenciana de Massanassa, aposta pel flux circular de recursos naturals i suposa una solució parcial de la crema de la palla de l’arròs.

Gràcies a aquest projecte de col·laboració entre sectors s’han pres mesures que reduiran malalties en els arrossars i milloraran la qualitat del cultiu.

Massanassa, – Arrocerías Pons ha aconseguit retirar en amb prou faenes quinze dies més de 360 tones de palla d’arròs en una mica més de mil hanegadas collides de la marjal de Massanassa, extensió que representa el 50% de la superfície total d’aquest terme. Gràcies a aquest projecte de col·laboració entre sectors, la companyia no solament ha donat solució parcial a les restriccions de crema de palla existents, sinó que ha implementat un sistema de flux circular de recursos naturals, la qual cosa reforça encara més el seu compromís amb el respecte al medi ambient.

Arrocerías Pons ha comptat amb la col·laboració de la família Martínez Trilles, ramaders de la localitat castellonenca de la Vall d’Alba i que disposen de maquinària específica per a l’empacat de palla de cereal. El treball s’ha realitzat, a més, amb la implicació total de la Junta de la marjal i els agricultors arroceros de la localitat, que han hagut de gestionar una retirada d’aigua anticipada, unificar les varietats de cultius per zones, collir l’arròs amb el “tall” de les recol·lectores més proper al sòl, etc. L’esforç i la coordinació de totes les parts ha permès abordar amb èxit aquesta iniciativa, en ser la primera vegada que s’ha realitzat una retirada de tant volum de palla en terreny humit i, a més, que s’ha aprofitat per al consum ramader.

Una solució sostenible que redueix malalties en els cultius

El treball de retirada abordat, dut a terme en amb prou faenes dues setmanes (a causa de la falta de pluges en aquest període), va a contribuir igualment a reforçar la salut dels arrossars de la marjal de Massanassa i de la qualitat dels seus cultius si se segueix realitzant en el futur, en limitar la incorporació de restes de palla en aquestes zones. De fet, l’anàlisi prèvia realitzada per l’empresa en els arrossars va posar de manifest que la impossibilitat de cremar la palla provoca la fermentació de la matèria orgànica a l’interior de la terra, la qual cosa genera la mort de les arrels i de la planta. Tot açò comporta la malaltia de l’anòxia o falta d’oxigen, fisiopatía que s’ha disparat en el cultiu d’arròs, a València, durant els últims anys en absència de la crema.

Per a Enrique Pons, Responsable de Compres de Arrocerías Pons, “la implicació que hem mantingut des que iniciem aquest projecte, en 2016, posa de manifest el nostre compromís amb la sostenibilitat del sector i, molt especialment, la col·laboració que mantenim amb els agricultors per a assessorar-los i, entre tots, donar amb solucions que contribueixen a reforçar l’eficiència dels cultius i l’aprofitament de tots els seus recursos, des de l’origen per fi de la cadena alimentària. Sabem que aquest projecte de retirada de palla per al bestiar és una de les possibles solucions per al futur de la palla d’arròs, encara que som conscients també que actualment la crema de la palla és imprescindible en totes les parcel·les on encara no es pot retirar”

Per a Javier Martínez, ramader de l’empresa familiar Martínez Trilles C.B, “el projecte que hem abordat ha suposat un important repte, ja que amb la retirada de palla d’arròs ens hem beneficiat mútuament. D’una banda s’ha reduït la incorporació de restes de palla al sòl, i d’altra banda, hem aprofitat d’aquestes restes com a aliment de bestiar, generant un flux sostenible de recursos que podria, gràcies a l’experiència adquirida i als seus resultats, estendre’s a altres zones del Parc Natural de l’Albufera”.

Sobre Arrocerías Pons

Fundada en 1966 per José Pons Puchades i els seus fills José i Enrique, Arrocerías Pons és interproveedora de Mercadona des de l’any 2003. Amb seu a Massanassa (València) i instal·lacions en aquesta localitat i també en Don Benito (Extremadura), compta amb una capacitat total d’envasament de més de 80.000 tn d’arròs blanc, la qual cosa la converteix en una de les empreses de referència del seu sector.

Arrocerías Pons, que en 2016 va complir 50 anys d’història, ha incrementat gradualment la seua capacitat productiva i la seua plantilla, de 95 persones al tancament d’aquest any.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Castelló sorteja 6.500 euros en compres en els comerços de proximitat de tots els districtes

L'Ajuntament i Bankia col·laboren en aquesta campanya de dinamització del xicotet comerç Fins al pròxim 23 d'octubre les compres en

Cerrar