La consideració com superalimento aferma la xufa com el cultiu més viable de l’horta valenciana

AVA-ASAJA posa aquest tubercle com a exemple que l’equilibri entre la producció i el consum pot generar preus justs per a totes les baules de la cadena

La consideració internacional de la xufa com superalimento (‘super food’) a causa de les seues magnífiques propietats nutricionals està incrementant la demanda en els principals mercats europeus, nord-americans i asiàtics, fins a tal punt que aquest tubercle es consolida com el cultiu més viable i amb millors perspectives comercials de l’horta valenciana.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assegura que l’augment exponencial del consum tant a nivell nacional com a mundial s’està traduint en una millora dels preus en el camp. El responsable de la sectorial de xufa de AVA-ASAJA, que al seu torn és l’actual president de la Denominació d’Origen Xufa de València, Antonio José Gimeno, concreta que “els agricultors portem tres o quatre campanyes consecutives amb unes cotitzacions per sobre del llindar de rendibilitat. Mentre que altres cultius tradicionals de l’Horta de València com la ceba, la creïlla o el meló d’Alger vénen patint una crisi continuada de preus i una disminució dràstica de la seua superfície, la xufa s’ha convertit en la principal esperança a la qual agarrar-se per a salvar aquest emblemàtic paisatge periurbà”.

AVA-ASAJA posa la xufa d’exemple de com “la sensatesa amb la qual actua el conjunt del sector, la promoció dels beneficis saludables del producte i l’equilibri entre l’oferta i la demanda poden generar preus justs per a totes les baules de la cadena comercial, inclosos els productors”.

L’estirada del turisme a Espanya –que en els últims anys bat rècords de visitants– ha contribuït a augmentar el consum d’orxata, però el ressorgir d’aquest tubercle ve donat sobretot arran de la seua catalogació com ‘super food’ i la seua inclusió en dietes saludables que últimament s’han posat de moda a Estats Units, Alemanya o Regne Unit. Cada vegada són més els consumidors que aprecien les virtuts de la xufa: alt contingut de fibra, magnesi, potassi, vitamines I i C, proteïnes d’origen vegetal, combat la hipertensió i el colesterol, ajuda a controlar la diabetis, etc.

Així mateix, la demanda creix a mesura que augmenten els usos de la matèria primera. El consum d’orxata perd el seu incontestable protagonisme en detriment de la xufa en fresc, com ‘snack’. També guanya quota de mercat la xufa en forma de farina per a cuinar, ja que no té gluten i els nous seguidors de dietes paleolíticas la demanden per a preparar plats al seu gust. Finalment la xufa s’empra en cosmètica i en l’elaboració d’olis, cerveses, torrons o licors, entre altres productes.

Aquest tipus de mercats, que solen comptar amb major poder adquisitiu, manifesten una preferència especial per la xufa ecològica i, davant aquesta tendència, el sector està fent una aposta forta per elevar la collita sota mètodes de producció ecològica.

Al voltant de 500 agricultors conreen unes 5.800 hanegadas i produeixen 8.000 tones de xufa en 16 pobles de la comarca valenciana de L’Horta Nord. Gimeno adverteix que “no cal caure en l’autocomplaença perquè el cultiu té importants problemes per resoldre. La taca negra, que l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) no acaba d’identificar com un fong o una altra classe de patogen, manca de tractaments eficaços per al seu control, incrementa els costos en la selecció de les llavors i augmenta el destrío de la producció obtinguda al llarg del període d’assecat natural de la xufa. A més, els agricultors necessitem realitzar una rotació constant dels cultius per a mantenir la terra fèrtil i, a part de la xufa, no trobem més alternatives rendibles”.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Continua el Trofeu President de la Diputació de Frontó

Setmana interessant en el Trofeu President de la Diputació que disputarà en els pròxims dies dues partides vitals. La primera

Cerrar