II Concurs d’Espardenyà de Alzira Francisco José García

La Espardenyà d’Alzira, probablement el plat menys conegut del receptari valencià i que ara tornarà a estar en el lloc que li correspon .

Resulta que aqueix calçat o espardenya fet amb cordill de cànem o espart i tèxtil. És un dels plats que pretenen convertir-se en referent de la gastronomia Alzireña capital de la Ribera Alta del Xúquer

L’alcalde, D. Diego Gómez, va presentar en roda de premsa la primera edició del Concurs de espardenyà valenciana “Francisco José García” que se celebrarà el pròxim dia 11 de març a la Plaça del Reino.en aquesta mateixa roda de premsa van estar presentes la vídua de Francisco José García, Aurora Esteve Monerri i una de les seues filles. Y representants de Tus Noticias de La Ribera organizadors del evento

El concurs, que comptarà amb 30 participants inscrits i repartirà 3 premis amb més de 5.000 euros de dotació en premis. El primer premi, patrocinat per l’Ajuntament d’Alzira, serà de 3.000 euros. El segon premi, patrocinat per València Turisme, d’1.500 euros i el tercer premi, patrocinat per la Mancomunitat de la Ribera Alta, d’1.000 euros. Els participants provenen de Tous, Llombai, Gandia, Silla, Puçol, les Palmeritas, Torrent, Alcudia, Setaigües , el Palmar, Carcaixent, Serra, Cullera i València. D’Alzira participen 4 restaurants que són El caramelito, El Roure, Camí Vell i Ca Tomás.

L’Ajuntament d’Alzira va convidar a la ciutadania a passar-se el pròxim dia 11 per la Plaça del Regne dondepodrá provar aquest plat típic valencià i, per a postres, podran gaudir de la “reganyà” d’Alzira, un altre plat típic de la Ciutat que s’està fomentant per mitjà del Gremi de Forners i que estarà present en el Concurs perquè tots puguen provar-la.

Homenatge a Paco José

Aquest concurs gastronòmic d’Alzira porta el nom d’un dels seus veïns que cuinava d’una forma especial aquest plat. Es tracta de Francisco José García, conegut com Paco el del Mercat.

L’alcalde, D. Diego Gómez va destacar que “el Concurs de Espardenyà d’Alzira és un homenatge a Francisco José García, impulsor d’aquest particular plat típic de la Ribera, i amb la seua continuïtat, pretenem que es vaja consolidant, any rere any, com un certamen gastronòmic de referència. Francisco José era tot cuiner i faller, i pensem que no hi ha un mes més apropiat que el de març per a dur-ho a terme “. Va afegir: “Aquest concurs és un dels certàmens gastronòmics de la zona en la qual més diners es reparteixen en premis, per açò és un atractiu important per als restauradores a l’hora de participar, al mateix temps que contribueixen a donar a conèixer un plat tradicional valencià, desconegut per a molts “.

A més del jurat, els veïns i veïnes d’Alzira també podran degustar Espardenya cuinada per al certamen. Així com la renys,

La Espardenyà, el plat menys conegut del receptari valencià

La Espardenyà una autèntica delícia de plat que pren les seues referències del all i pebre i algun component de la paella, segons explica la seua història parlada. La sitiologia ens indica que els seus ingredients són: Anguilla, pollastre, conill, creïlla, pimentón, all, guindilla, oli i en les últimes raneres de la cocció es escalfa un ou per comensal.

La Espardenyà amb prou faenes té 100 anys, i pel que sembla va anar una troballa fortuïta causada per un mal entès.

Un dia de sega en la Marjal, sembla ser que en el Vaig moldre de Baldoví, que era el lloc on es reunia l’elenc de la colla per a menjar i on cada treballador aportava una part dels ingredients del condumio de la vianda d’aqueix dia, que podia ser paella, all i pebre, o un altre tipus de sustente. Pel que sembla en un d’aqueixos dies, a la postrera vesprada no van quedar clares les coses del condiment frugal per a aqueix guisat  i uns van portar l’aportació per al all i pebre i uns altres per a fer paella, però el que no hi havia era arròs. El sollastre cuiner del moment li les va apanyar amb el que hi havia i el resultat va ser bé. Però no hi havia nom per a definir aquell guisat singular.

D’entre els allí presentes algú va exclamar de forma jocosa: “Aixó és una Espardenyà!” i així va quedar batejat el plat.

He de dir-vos que a València aqueixa expressió se sol utilitzar quan alguna cosa ix mitjà bé d’una forma improvisada, de chiripa o  quan emprem malament una paraula en la nostra llengua mare, el Valencià, però encara així se’ns entén.

En definitiva la ciutat d’Alzira pretén posar en valor un plat magistral de la gastronomia popular valenciana que ha quedat solapado per uns altres com la paella o el all i pedre.

Un plat per a provar i  repetir si feu una incursió a aquest lloc, un dels paratges més bells de la província de València i gaudir de l’autèntica Espardenyà, rica en producte i originalitat, així és la gastronomia valenciana.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
la cavalcada de l’any nou xinés arriba per primera vegada a la plaça de l’Ajuntament

El consistori s’il·luminarà de roig per la celebració i hi haurà activitats a la plaça Amb motiu de l’Any Nou

Cerrar