Un dels plaers més sublims i indiscutits del món, la xocolata posa tots els sentits en acció

 

chocolate with ingredients

Absolutament única, aqueixa meravellosa voluptuosidad que ens inunda per complet en assaborir aquesta delícia, va fer que els antics li atribuïren propietats afrodisíaques i estimulants; la qual cosa en l’actualitat aquesta sustentat per proves científiques.

Des de la seua capacitat d’adaptació a diferents i molts tipus de preparacions; postres, plats, salses, llaminadures, etc.; combinat amb altres ingredients amb els quals realitza exquisits maridatges; o simplement pur, la noblesa d’aquest aliment enalteix tot el que toca, inclòs el nostre paladar.

La xocolata s’obté barrejant sucre amb dos productes derivats de la manipulació de les llavors de el cacau: una matèria sòlida (la pasta de cacau) i una matèria grassa (el llard de cacau). A partir d’aquesta combinació bàsica, s’elaboren els diferents tipus de xocolata, que depenen de la proporció entre aquests elements i de la seua mescla o no amb altres productes tals com a llet i fruita seca.

Xocolata negra: (cridat també xocolata fondant; xocolata amarga; xocolata bitter; xocolata amer; xocolata pura): és la xocolata pròpiament dita, doncs és el resultat de la mescla de la pasta i llard del cacau amb sucre, sense l’afegit de cap altre producte (exceptuant el aromatizante i l’emulsionant més amunt citats). Les proporcions amb que s’elabora depenen del fabricador. No obstant açò, s’entén que una xocolata negra debepresentar una proporció de pasta de cacau superior, aproximadament, al 50% del producte, doncs és a partir d’aqueixa quantitat quan el amargor del cacau comença a ser perceptible. En qualsevol cas, existeixen en el mercat tabletas de xocolata negra amb diferents proporcions de cacau, arribant fins i tot fins al 99%.

Xocolata de cobertura: és la xocolata que utilitzen els chocolateros i els pastissers com a matèria primera. Pot ser negre o amb llet, però en tot cas es tracta d’una xocolata amb una proporció de llard de cacau d’al voltant del 30%, la qual cosa suposa el doble que en els altres tipus de xocolata. La cobertura s’usa per a aconseguir una alta lluentor en temperar la xocolata i perquè es fon fàcilment i és molt emmotllable.

Xocolata a la tassa: és la xocolata negra (normalment, amb una proporció de cacau inferior al 50%), al que se li ha afegit una xicoteta quantitat de fècula (normalment, farina de dacsa) perquè a l’hora de coure-ho augmente el seu espessor. Sol dissoldre’s en llet. Avui dia, és possible trobar també aquesta xocolata en els comerços en forma ja líquida.

Xocolata amb llet: és el derivat del cacau més popular. Es tracta, bàsicament, d’un dolç, per la qual cosa la proporció de pasta de cacau sol estar per sota del 40%. No obstant açò, bona part de les més importants marques de xocolata produeixen tabletas de xocolata amb llet amb proporcions de cacau inusuals, per damunt fins i tot del 50%, dirigides tant al mercat dels gourmets com al negoci de la pastisseria. La xocolata amb llet, com el seu nom indica, porta llet afegida, en pols o condensada.

Xocolata blanca: estrictament, no es tracta de xocolata, doncs manca en la seua composició de la pasta de cacau, que és la matèria que aporta les propietats de el cacau. S’elabora amb llard de cacau (almenys, el 20%), llet (en pols o condensada) i sucre. És un producte extremadament energètic i dolç. Visualment molt atractiu, és un element decoratiu molt usat en la rebosteria.

Xocolata farcida: com indica l’expressió, és una coberta de xocolata (en qualsevol de les seues variants i amb un pes superior al 25% del total) que recobreix fruita seca (avellanes, ametles…), licors, fruites, etc.

Xocolata en pols: té per objecte la seua dissolució en llet. S’elabora amb una proporció de cacau que oscil·la entre un 25 i un 32%, i es presenta més o menys desgrasado. Existeix també en pols l’anomenat cacau pur, que ja no és pròpiament xocolata doncs no porta sucre en la seua composició. El seu contingut en greix sol ser baix, entre un 8 i 22%.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Propietats de Xocolata

Per a un amant i coneixedor de la xocolata, el més proper a l'èxtasi, és el sabor de la xocolata.

Cerrar