Compres carn picada?

  • Si vas a comprar carn picada, la bona notícia és que trobaràs en conjunt productes de millor qualitat, però destaquen sobre la resta les carns picades 100%

    Demana-li-la al carnisser, el preu serà millor si uses peces barates tipus faldilla.
    Et recomanem mantenir la carn picada en la part més freda de la nevera i cocínarla en les 24-48 hores següents a la compra
    Encarrega’t tu mateix d’afegir després el pa rallado, llet, pa, ou, hortalisses… tindràs un producte de qualitat amb ingredients naturals.

  • Si esculls un preparat de carn, l’única cosa que ganes és temps de consum. Molts d’ells, els Burger Meat, inclouen conservants: allarguen la vida del producte, però la seua qualitat sol ressentir-se… i eixiran més cares. Si optes per un preparat perquè la data és major, recorda que sempre pots congelar-ho tu. Pensa que és probable que molts d’aquests preparats cárnicos vengen de carns congelades.
  • Si optes pel preparat, llig bé  l’etiqueta i assabenta’t bé del que compres.
  • No oblides que la carn picada, amb molta superfície exposada, és un brou de cultiu idoni per a gèrmens: extrema les precaucions en conservar-la, en manipular-la i en cuinar, per a estar segur que acabes amb tots els bacteris.
  • Revisar

    Es limite l’ús d’additius en carns: additius com a sulfits i colorants fan que el color de la carn siga bé i es mantinga així per molt temps, fins i tot quan està “passada”: açò pot donar motiu al fet que un consumidor pense que està en bones condicions sense que siga cert.
    Es faça un esforç per a millorar l’etiquetatge dels productes. Ens sembla important que la denominació real del producte estiga ben clara, aparega en el frontal en una bona grandària de lletra… i s’eliminen un altre tipus d’esments que indueixen a error al consumidor: no volem #EtiquetasTrampa.

  • La situació és ara millor que fa un parell d’anys: seguirem treballant per a aconseguir que el consumidor gaudisca d’un producte de la millor qualitat, a millor

    Carn picada, preparat de carn o Burger Meat?

    Com un consumidor més, comprem les marques de carn millor i pitjor valorades de la nostra última anàlisi, així com les safates de venda en els principals establiments. Al costat de la carn picada envasada, hem trobat també productes que en realitat són preparats de carn picada o “burger meat”: no són productes dolents, es poden consumir sense problemes, però no és el mateix que la carn picada. Tens clares les diferències?

    Carn picada 100%. Solament carn, és l’única que pot usar aqueixa denominació. A més té uns requisits referits a la qualitat de la carn i quantitat de greix que són d’obligat compliment: en la carn picada, el contingut màxim de greix és el 20% i la relació col·làgen/proteïna ha de ser del 15% . Amb aquestes xifres es garanteix que la carn compleix uns estàndards de qualitat.
    Preparat de carn picada. En aquestes elaboracions la carn picada es barreja amb altres ingredients (cereals, sal, espècies…). En aquests preparats ha d’indicar-se clarament quin és el percentatge real de carn (que a voltes és solament el 70%). A diferència de la carn picada, la norma no estableix en els preparats de carn uns requisits mínims de qualitat.
    Burger Meat. En aquests preparats a la carn ha d’afegir-se almenys un 4% d’altres ingredients… i als cereals, espècies, fibra, etc. se li sumen a més sulfits i colorants, un altre tipus d’ingredients que el que aconsegueixen és proporcionar a la mescla un aspecte més apetecible i allargar la seua vida. Com qualsevol altre preparat, també ha d’indicar el % de carn que porta. No hi ha requisits de qualitat mínims per al Burger Meat.
    Analitzem 11 carns i preparats

    Hem comprat i comparat 11 mostres de carn i preparats de carn. En conjunt, els resultats són millors que els que trobem en l’última anàlisi:

    Dels 11 productes, 3 són de bona qualitat (els dos que són realment carn picada, El Corte Inglés i Aldi i el preparat de carn de Tradivac). La resta té una valoració mitjana, entre elles hi ha bons productes, però uns altres han de millorar bastant tant en la qualitat de la carn,com, molt important, en l’etiquetatge.

    En general, la carn picada i preparats que es troben ara són millors que els de fa un parell d’anys: la pressió dels consumidors no és aliena a aquesta millora. Precisament, que al consumidor final li arribe un producte millor és la raó de ser dels nostres estudis.

    La carn picada, en el laboratori

    En aquesta taula pots veure els resultats de l’anàlisi:

    CARN PICADA ENVASADA
    PRODUCTES (Marca i denominació) És Burger Meat? % Carn (declarat) Preu (€/kg) QUALIFICACIÓ GLOBAL (0-100)
    Carn picada
    EL CORTE INGLÉS Carn picada añojo 1ª no 100 12,9 83
    CAMP I CORRAL (Aldi) Carn picada boví per a freir no 100 5,98 83
    Preparats de carn picada
    TRADIVAC Preparat de carn picada añojo no 96 5,22 81
    EROSKI BASIC preparat carn de boví Burger meat sí 70 falta 64
    LECLERC Preparat de carn picada boví Burger meat sí 97 7,95 63
    CARREFOUR Picada de boví. Preparat de carn no 91 6,65 63
    VILA DE LA MUNTANYA (Alcampo) Preparat Burger meat boví sí 95 5,95 62
    MARTÍNEZ (Mercadona) Boví Burger meat preparat de carn  sí 82  6,2  61
    RÚSTIC (Lidl) Boví Burger meat sí 90 4,86 55
    ALIPENDE (Ahorramás) Preparat de carn picada añojo. Burger meat sí 89 7,14 51
    ROLER Preparat carn de boví Burger meat sí 82 6,24 50

    Les millors… i les pitjors

    Destaquen de la resta, per la seua francament bona qualitat, els dos productes que són Carn Picada 100%: El Corte Inglés i Camp i Corral de Aldi

    Comparteix el podi amb ells un preparat de carn, el de Tradivac: la bona qualitat de la carn, la proporció col·làgen/proteïna, l’etiquetatge correcte… ho converteix en un producte també recomanable.

    En l’extrem oposat estan els preparats Burger Meat de Roler, Alipende i Lidl: una carn de pobra qualitat, amb  en el cas de Roler, i l’excés d’additius generalitzat passen factura a aquests productes, els pitjor valorats de l’anàlisi.

    Què s’ha analitzat?

    Totes les mostres, comprades anònimament, han sigut enviades a un laboratori especialitzat. Allí s’han valorat aspectes com:

    Qualitat de la carn, per a determinar-ho es van tenir en compte aspectes com el percentatge de greix (valorem molt bé als quals tenen menys d’un 10%, bé als quals queden per sota del 15% i negativament als quals superen el 18%), el de proteïna, la relació col·làgen/proteïna, determinant de la qualitat de la carn, doncs una elevada proporció de col·làgen revela que s’han usat parts de menys qualitat, tendons, cartílags, fascias…
    Higiene. Com la carn picada és un producte fràgil des d’un punt de vista higiènic, és molt important valorar la seua qualitat microbiològica. Afortunadament no s’han trobat patògens (Listeria o Salmonella), però sí altres microorganismes, com a bacteris aerobias o enterobacterias. En els casos en què els recomptes microbiològics siguen molt elevats, s’obté una mala valoració al final en aquest criteri. Ah! no penses que perquè un producte porta conservants va a obtenir millors resultats, doncs no té per què ser així, encara que efectivament la presència de conservants allarga la durada del preparat.
    Etiquetatge. L’etiquetatge és també un aspecte determinant, doncs la denominació del producte o la falta de informacíón clara en l’envàs indueix a error al consumidor, com venim denunciant en la nostra campanya contra Etiquetes Parany. La carn picada no és una excepció. Revisant l’etiqueta dels productes trobem fallades, però solament ix mal aturat, en el conjunt de l’etiquetatge, el preparat de Alipende: en l’envàs destaca la informació “100% carn de añojo”… però en realitat, llegint la lletra xicoteta veiem que solament té un 89% de carn. Aquestes afirmacions “tramposes” indueixen a error al consumidor, i açò és alguna cosa que penalitzem.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Processó del Corpus Christi de València 2017

La festa del Corpus Christi era considerada històricament la festa gran de València, especialment des de l'últim terç del segle

Cerrar