El cacau, un fruit tropical aliat per a la teua salut i per a controlar el teu pes

Els experts en nutrició aconsellen prendre més aliments d’origen vegetal com a fruites, verdures, llegums, cereals integrals i olis vegetals com l’oli d’oliva verge i així afavorir un millor estat de salut. Sabies que el cacau és un fruit tropical? Afegir-ho a qualsevol recepta és un gest senzill per a donar un toc saludable als menús diaris. Amb motiu del Dia Nacional de la Nutrició, que se celebra el 28 de maig, els especialistes recorden les propietats d’un aliment que aporta minerals, fibra i que és un dels més rics en antioxidants gràcies a la seua elevada quantitat en polifenoles. A més, és un aliat per a controlar el sobrepès.

El cacau és un fruit d’origen tropical que prové de l’arbre del cacau, el nom científic del qual és Theobroma cacau, que en grec significa “l’aliment dels déus”. En aquest sentit, la Dra. Maria Esquerre, professora de nutrició de la Universitat de Barcelona i membre del Comitè Científic de l’Observatori del Cacau, assenyala que “si ben el cacau prové de països tropicals, des de fa centenars d’anys forma part de la dieta del nostre país i, per tant, igual que la tomaca o els fesols que també tenen origen americà, podem considerar que forma part de la nostra Dieta Mediterrània”.

A destacar és el fet que el cacau és un dels aliments més rics en antioxidants gràcies al seu elevat contingut en polifenoles, uns compostos que també posseeixen propietats antiinflamatorias que poden protegir a l’organisme de certes malalties,  especialment les cardiovasculars. És un aliment molt versàtil, fàcil d’incorporar a l’alimentació en forma de receptes -dolces i salades, amanides, batuts, postres,…- aportant-nos, a més dels polifenoles, altres nutrients, com a fibra i minerals essencials.

Un gran aliat per al teu cor

Una dada: un recent estudi realitzat als Països Baixos ha provat que el consum regular d’un tipus concret de polifenoles molt abundants en el cacau natural –els flavanoles- podria reduir en quasi un 40% el risc de mort per malaltia coronària.

Diversos estudis també han demostrat que els seus polifenoles ajuden a augmentar els nivells de HDL o colesterol protector en sang i a reduir el LDL o colesterol perjudicial. També milloren la funció arterial i, de fet, és dels pocs aliments que han obtingut de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària una al·legació de salut, ja que s’ha demostrat científicament l’acció beneficiosa dels polifenoles del cacau sobre l’elasticitat de les artèries i, per tant, el seu potencial paper en la prevenció de la hipertensió, principal factor de risc dels accidents cardiovasculars.

També t’ajuda a mantenir un pes saludable

El cacau natural desgrasado també pot ser un aliat a l’hora controlar el sobrepès, ja que alguns dels seus flavonoides han demostrat ser beneficiosos per a reduir l’augment de pes i per a regular el metabolisme hormonal. Alguns dels seus components, com els flavonoides, podrien regular el metabolisme hormonal, concretament dels corticoides, i açò suposaria una ajuda addicional per a evitar els problemes de salut causats per l’obesitat

El cacau desgrasado natural és un aliment baix en greixos, i el principal greix saturat que conté, l’àcid esteárico, es converteix en àcid oleic, el mateix que conté l’oli d’oliva. També és especialment ric en fibra (fins a un 35%), la majoria del tipus insoluble, és a dir, la que l’intestí prim no pot descompondre ni absorbir. Açò ajuda a regular el trànsit intestinal i, a més, afavoreix la sensació de sacietat, ajudant a moderar la quantitat de menjar ingerit i també a evitar el picoteo entre menjars.

El Dia Nacional de la Nutrició, que se celebra cada 28 de maig, és una iniciativa de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) que compta amb la col·laboració de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF). En la present edició, el lema és “Enguany, et portem a l’hort”, ja que està dedicada a promocionar les fruites, hortalisses i verdures.

Sabies que…?

Una tassa de cacau natural aporta més antioxidants que el te o els nabius

El cacau natural conserva tots els seus polifenoles i, per tant, els seus beneficis. El cacau alcalinizado pot perdre fins al 60%

Els polifenoles més abundants en el cacau natural són els flavonoides. S’han identificat més de 5.000!

El cacau conté teobromina, una substància similar a la cafeïna però sense els seus efectes estimulants. Afavoreix la dilatació dels gots sanguinis i és un diurético suau

Una tassa de cacau soluble aporta 0,01mg de cafeïna i una tassa de cafè entre 40 i 50mg

Dades curioses sobre el cacau

Els mayas i els asteques consideraven al cacau un regal dels déus

Ÿ  En aqueixa època, les llavors del cacau s’utilitzaven com a moneda de canvi: 300 llavors equivalien a un conill xicotet

Ÿ  El nom científic del cacau és Theobroma cacau. En grec significa l’aliment dels déus

Ÿ  El cacau va arribar a Europa en 1528 de la mà d’Hernán Cortés. Es prenia amb aigua o espècies com el pebre o el clau

Ÿ  Per a fabricar 1kg de cacau es necessiten entre 300 i 600 llavors de cacau

L’Observatori del Cacau (www.observatoriodelcacao.com)

L’Observatori del Cacau és una entitat de caràcter científic impulsada per un grup d’experts en recerca, medicina i nutrició arran de les intenses recerques dels últims anys sobre les propietats beneficioses del cacau natural per a la salut. El seu objectiu és ser un referent rigorós en l’estudi i la divulgació de les propietats d’aquest aliment, facilitant una informació rellevant, seriosa, contrastada, independent i actualitzada sobre la base dels estudis científics disponibles fins avui. Per a açò, l’entitat compta amb un comitè científic, la missió del qual és validar i desenvolupar tots els continguts i les accions que es duguen a terme en el marc d’aquesta iniciativa.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Gastrónoma reivindica la cuina de la Comunitat Valenciana del 4 al 6 de novembre en Fira València

Gastrónoma està treballant en els continguts de la seua pròxima cita, que tindrà lloc del 4 al 6 de novembre

Cerrar