El algarrobo, cultiu autòcton i en vies d’extinció

L’únic cultiu veritablement autòcton de la Comunitat Valenciana, que existia fa ja milers d’anys, abans fins i tot que les oliveres, és el algarrobo. Un preciós arbre, que forma part del paisatge valencià, encara que cada vegada ha anat passant més desapercebut. Seria d’estranyar que la figura d’aquest vegetal no estiguera en l’imaginari infantil de qualsevol valencià.

Lamentablement cada vegada són menys. De fet, la superfície de cultiu d’aquest arbre a la Comunitat ha descendit entre 1985 i 2009 en 46.000 hectàrees, un 69 per cent, sent en l’autonomia en la qual major baixada s’ha produït. No obstant açò, amb 20.000 hectàrees de cultiu, seguim sent els principals productors d’aquest fruita, la garrofa, seguits de Catalunya i Balears.

En uns altres temps, aquestes tres regions produïen i distribuïen el 90 per cent de totes les collites de algarrobo del món. En l’actualitat s’han sumat nous mercats, com el Marroc o Turquia.

La falta de rendibilitat, la transformació en altres cultius molt més de moda i, sobretot, el «boom» urbanístic que va ocupar milers d’hectàrees de cultius de tot tipus, han anat minvant la presència d’aquests arbres, tal com explica un dels tècnics de la Va unir de Llauradors, Ferran Gregori, expert en aquest cultiu. «La garrofa no era el cultiu principal de cap família, sinó que era la cambra o el cinquè, així que si calia prescindir d’algun es feia del algarrobo».

Centenars d’usos

Gregori explica que aquest arbre té una funció mediambiental bàsica, ja que és un indicador climàtic. Allí on estan aquests arbres, no hi ha gelades, per la qual cosa es poden plantar tarongers. Un indicador econòmic, natural i molt efectiu.

Quant als seus usos, hi ha centenars. Si ben el més conegut i històric és el d’aliment per als animals d’arada en el camp, en l’actualitat s’utilitza molt també en els menjars per a humans. La farina de algarrobo és molt sana a causa de la seua elevada aportació de nutrients i fàcil digestió. «Per als xiquets és un aliment fonamental», explica Gregori, qui afig que lamentablement segueix sent difícil de trobar en les tendes habituals.

Però fins i tot la utilitat com a pastura animal s’està recuperant. Segons explica el tècnic de la Va unir, totes les vaques de centroeuropa eren alimentades amb garrofes valencianes, fins que fa uns anys se’ls va canviar el menjar. Des de llavors, aquests animals pateixen de flatulència -la qual cosa no és cap banalitat. N’hi ha prou amb recordar el nivell de contaminació que hi ha en aquesta part del món a causa del metà per les ventosidades de les vaques-. Així que se’ls està tornant a incorporar la garrofa en l’alimentació.

Es tracta d’un cultiu tan important que des de la Va unir de Llauradors s’ha engegat el projecte Garrofa Viva, una iniciativa que pretén promoure la recuperació d’aquests arbres en els camps de la Comunitat. El projecte es va presentar davant la Conselleria d’Agricultura, encara que de moment, explica Gregori, no ha rebut cap tipus d’iniciativa.

En la declaració que es va aprovar amb la presentació del projecte s’explicaven alguns dels valors d’aquest arbre, com per exemple els ambientals. Entre ells, la seua capacitat per a mitigar els efectes del canvi climàtic gràcies al seu paper com a embornal de CO2 i capacitat per a prevenir l’erosió, la desertització, les inundacions o els incendis forestals.

De fet, la seua resistència a la sequera fa del algarrobo una espècie valuosa per a la recuperació de zones degradades. D’altra banda, la garrofa té propietats saludables i dietètiques molt interessants, com per exemple l’absència de gluten (apta per a celíacs), i la bellesa del seu paisatge també està esdevenint un recurs d’atractiu turístic.

L’objectiu de Garrofa Viva és revitalitzar el sector de la garrofa a través de diverses vies: l’econòmica, la recerca, l’ambiental, la turística -rutes i gastronomia- i el vessant vinculat a la salut, a través de la promoció d’una dieta saludable, sostenible i de productes pròxims de la nostra terra. Es planteja promoure accions a fi d’aconseguir la viabilitat econòmica del cultiu de la garrofa, així com també l’activitat comercial dels productes vinculats a aquest fruit. Així mateix, es proposa impulsar i recolzar les iniciatives de recerca en el vessant agrícola.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
El Ple de Benicarló aprova per unanimitat l’exposició pública de la versió preliminar del Pla General Estructural

El Ple de l’Ajuntament de Benicarló ha aprovat per unanimitat l’exposició pública de la versió preliminar del Pla General Estructural

Cerrar