Agricultura ajuda als arroceros a protegir del cucat els seus cultius amb un mètode respectuós amb el medi ambient

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la campanya per a protegir del ‘cucat’ els arrossars de la Comunitat Valenciana mitjançant un mètode respectuós amb l’entorn i la pròpia planta.

En concret, des de finals de maig i durant més de tres setmanes s’estan instal·lant, en col·laboració amb la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, un total de 480.000 difusores amb els quals combatre, mitjançant un mètode biològic de confusió sexual, aquesta plaga a l’entorn de les explotacions dedicades a la producció d’arròs.

Aquest tractament s’aplica en una extensió superior a les 15.500 hectàrees en les proximitats del Parc Natural de l’Albufera i en els marjales de Pego-Oliva i de La Llosa i Xilxes, amb l’objectiu d’evitar que el Chilo suppressalis Walker, també conegut amb el nom de barrenador o ‘cucat’ de l’arròs a la Comunitat Valenciana, ataque la canya de l’arròs, i arribe a produir la mort de la planta afectada i en conseqüència un minvament important de la producció.

Es tracta d’un mètode que ofereix grans avantatges, a causa que actua específicament sobre aquesta plaga i no afecta en cap moment ni a la resta d’insectes beneficiosos ni a animals superiors, a més de no deixar cap tipus de residu.

Aquesta tècnica de lluita contra el ‘cucat’ permet a través de la col·locació d’unes varetes de fusta amb difusores de feromona sintètica de la femella de l’insecte, saturar l’atmosfera que envolta el cultiu.

Per al seu adequat funcionament, les varetes es col·loquen cobrint tota la superfície d’arròs, i amb un marc de col·locació de 18×18 metres (31 difusores per hectàrea). D’aquesta manera, els mascles d’aquesta espècie no poden detectar les xicotetes quantitats de feromones naturals emeses per les femelles existents, amb el que es dificulta el apareamiento i es produeix la confusió sexual.

En definitiva, l’objectiu d’aquests tractaments és aconseguir rebaixar el nivell de la població d’aquest insecte, de manera que afecte, en la menor mesura possible, a aquest cultiu de gran importància a la Comunitat Valenciana.

Aquesta metodologia compta amb l’acceptació dels agricultors i a més resulta d’alt interès ecològic per a l’espai en el qual es troben situats els arrossars.

Punts de control

Per a comprovar l’adequat funcionament d’aquesta tècnica, la conselleria disposa d’una xarxa de 58 punts de control distribuïts per tot l’arrossar, amb paranys tipus polillero de captura de Chilo supressalis; de manera que si la confusió està funcionant de forma adequada, els polilleros no han de registrar captures. Al final de la campanya, també es realitzen prospeccions de danys en els camps d’arròs on es corrobora la mínima incidència de la plaga.

A més, els difusores utilitzats són biodegradables de base celulósica que minimitzen el residu final en el sòl. Aquests difusores s’han assajat durant diversos anys i han demostrat una eficàcia idèntica als anteriors difusores de PVC, amb l’avantatge de ser biodegradables.

La lluita contra aquesta plaga es realitzava amb tractaments insecticides col·lectius per mitjans aeris.

Amb aquest tractament per confusió sexual es compleix amb el que es disposa per la Directiva 128/2009, d’ús sostenible de plaguicides, que restringeix al màxim els tractaments aeris, fomentant-se la utilització mètodes de gestió de plagues amb baix consum de plaguicides.

De fet comparant està tècnica de confusió sexual, amb els tractaments insecticides convencionals que es requeririen per a un adequat control d’aquesta plaga es redueix l’aplicació de productes fitosanitaris en un 99,6%, en passar d’1,8 litres per hectàrea a únicament una mica menys de 8 grams per hectàrea. D’altra banda en ser una tècnica especifica que solament controla la plaga del barrenador, no té efectes perjudicials ni sobre els insectes beneficiosos ni sobre la fauna de l’entorn.

Noticies en Valencià Alacant, València i Castelló Notícies d'actualitat de la Comunitat Valenciana. Notícies, reportatges, vídeos i articles, agenda, festes, receptes de cuina en valencià

Deja un comentario

Leer entrada anterior
Per a prevenir toxiinfecciones alimentàries

Per a prevenir toxiinfecciones alimentàries és important respectar unes normes d'higiene durant la preparació i la conservació dels menjars ,

Cerrar